این چهارمین دور مذاکرات هستهای در ژنو بود. قرار است آخرهفتهجاری دور دوم از مذاکرات تیم جدید هستهای با رویکردی متفاوت نسبت به قبل انجام شود. در آستانه مذاکرات ژنو با سیدعباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرهکننده ایران با 1+5 به گفتوگو نشستیم تا درخصوص مذاکرات اطلاعات جدیدی بهدست آوریم. مشروح این گفتوگو روزهای آینده در همشهری منتشر میشود.
- با توجه به اینکه آقای ظریف و حتی شخص رئیسجمهور بسیار تأکید داشتند که مذاکرات در سطح وزرا باید دنبال شود، بهنظر شما در آینده شاهد این موضوع خواهیم بود؟
دور جدید مذاکرات 1+5 در سطح وزرای امور خارجه در نیویورک شروع شد و ما امیدواریم که در سطح وزرای امور خارجه هم به پایان برسد؛ یعنی روزی که ما به توافق برسیم مجددا اجلاس در سطح وزرای خارجه دنبال میشود. در طول مذاکرات از این جهت که مذاکرات ابعاد بسیار گسترده و پیچیدهای دارد، ما به بحثهای ریز کارشناسی بیشتر احتیاج داریم تا جلسات سطح بالای سیاسی لذا در این مقطع ما بحثها را در سطح ریز و کارشناسی جلو میبریم و هرگاه که ضرورت احساس شود که باید وزرا دخالت کنند، حتما این کار صورت میگیرد.
- آیا تیم مذاکرهکننده در ژنو5 نسبت به مذاکرات ژنو 4تغییر میکند؟
نه، همان تیم مذاکرات ژنو4 در این دور مذاکرات حضور دارد ضمن اینکه من علاقه دارم که اسم این مذاکره «ژنو 2» گذاشته شود؛ چرا که این دور جدید مذاکرات هستهای است و فکر میکنم که باید همه سابقه را صفر کنیم چرا که ما تا الان 2دور مذاکره داشتیم؛ یکی در نیویورک و دیگری در ژنو و از همین رو بهتر است که این دور مذاکرات ژنو2 خوانده شود البته به شرطی که با مذاکرات درخصوص سوریه اشتباه گرفته نشود.
- آیا اینکه ما دور جدیدی از مذاکرات را شروع کردیم، بهمعنای انتقاد از مذاکرات گذشته است؟
نه، این به آن مقصود نیست. به هر حال دوران جدید، تیم جدید و رویکرد جدیدی درخصوص مسئله هستهای وجود دارد و طبیعتا روند مذاکرات را هم باید مستقل از گذشته دانست و این نه بهمعنای تأیید گذشته است و نه بهمعنای رد آن.
- چرا عنوان دور مذاکرات اول ژنو را «پایانی بر یک بحران غیرضروری و آغازی برای افقهای جدید» قرار دادید؟
طبیعتا همه طرحها در مذاکرات عنوان خاص خود را دارد تا موضوع آن طرح مشخص شود و این عنوان نیز گویای این است که اگر بحرانی وجود دارد، غیرضروری است و نباید ایجاد میشد؛ زیرا هدف برنامه اصلی ایران صلحآمیز است و طرفهای مقابل ما هم این مسئله را قبول دارند که ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای حقوقی دارد و آن را به رسمیت میشناسند. بنابراین با این حالت نباید بحرانی پیش میآمد اما بهدلیل سوءتفاهمها و بهدلیل برخی سیاستهای خصمانه و دخالتهای نابجا از سوی برخی کشورها، مسئله هستهای ایران به بحران تبدیل شد و به جای اینکه به سمت احترام به حقوق ایران پیش برود به سمت تحریم و فشار پیش رفت و نباید کار به اینجا میرسید.
- یکی از مسائلی که در مذاکرات سابق معمولا بحث روی آن صورت میگرفت مکان مذاکرات بود. بعد از ژنو2 دور بعدی مذاکرات در کدام شهر پیگیری میشود؟
ما در نیویورک در نشستی که با خانم اشتون داشتیم توافق کردیم مذاکرات هستهای از این پس در یکی از شهرهایی که میزبان مقر سازمان ملل هستند که شامل ژنو، نیویورک یا وین است پیگیری شود.